ARABÍ LA MUNTANYA MÀGICA DE YECLA

Diumenge 26 de novembre

EIXIDA

7:30 h des del IES Pare Vitòria.

Tornarem a menjar a casa, però pot ser que arribem una mica a deshora, segons el temps emprat en la ruta.
També es contempla la possibilitat que qui vulga i de tornada a casa menjar en algun bar.

Cal confirmar assistència via WhatsApp, Facebook, correu centrexcursionistalcoi@gmail.com o tel CEA 965543216

Anirem amb cotxe fins a la població Villena, Yecla i la MU-404 direcció a Fuente Álamo, sense arribar a aquesta última població ja que ens desviarem a la dreta en direcció a la Muntanya Arabí

COMENTARI

La Muntanya Arabí destaca precisament pels seus imponents i singulars formacions geològiques fruit dels fenòmens erosius, caracteritzades pel modelatge alveolar (niu d’abella) i el modelatge càrstic amb abundants avencs, lapiaces, grutas i formes curioses; a més de per la presència d’abundants restes fòssils. La necessitat de protegir aquests valors naturals incloses la seva flora i fauna, han conduït a la Comunitat Autònoma a declarar a la Muntanya Arabí com el primer Monument Natural de la Regió.

Però la màgia d’aquesta muntanya única, resideix també en els seus interessants valors arqueològics i culturals amb la presència de pintures (de l’art rupestre de l’arc mediterrani ibèric, declarat en 1988 per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat), juntament amb els petroglifos, les cazoletas … Tot això sense oblidar que infinitat de llegendes i fets esdevinguts en aquest enclavament, li han atorgat una fama de muntanya màgica que fa que figuri en una Guia Màgica d’Espanya i aparegués al programa Quart Mil·lenni.

LA RUTA

El següent comentari és orientatiu.

Iniciarem la ruta en la Casa del Guarda, enfront del jaciment de l’Arabilejo, un poblat del Bronze Mitjà (II mil·lenni a. C.) on queden restes de muralla i un primitiu sistema de decantació i canalització d’aigua excavat en la roca que es manté intacte. Abans d’arribar al poblat hi ha restes arqueològiques, cassoletes, petroglifs, que daten des del II mil·lenni a. C. Continuem per una pista que ens porta fins a les pintures rupestres del Neolític. Els grups de cervos i bous són un testimoni de la vida salvatge de l’altiplà fa milers d’anys, tancades al públic per una tanca metàl·lica i que impedeix totalment l’accés i visionat. Deixem a la nostra dreta una escala metàl·lica que prendrem a la volta. Una vegada visitada a la part alta de la Cueva de la Horadada tornem sobre els nostres passos i, per l’escaleta metàl·lica, abaixem al jaciment Cantos de Visera i a l’interior de la Cueva de la Horadada, enorme obertura en la roca, perforada en el seu sostre a causa de l’efecte de l’erosió de l’aigua durant el transcurs del temps. Ja en la pista continuarem durant 2,85 Km., deixant a la nostra dreta la Cova del Migdia, fins a la Casa del Guarda, fi de la nostra ruta de hui.

Dificultat: 2 de 5
Tipus de ruta: circular
Desnivell: 353m
Distancia: 9km + o –
Tems estimat: de 3 a 4 h
Altura mínima: 784m
Altura Màxima: 1068m
Distancia amb cotxe: 106km- 1h i 30 minut

Top